ΚΟΡΝΕ ΨΩΜΙΟΥ



Κορνέ ψωμιού
Ένας πολύ έξυπνος τρόπος να φτιάξεις τα αγαπημένα σου (και νόστιμα) ψωμάκια σε σχήμα κώνου ή αλλιώς κορνέ :) Αυτέ τα κορνέ με ζύμη ψωμιού δεν είναι μόνο πολύ όμορφα και εντυπωσιακά, είναι και τέλεια ιδέα για παιδικό πάρτι!!!
Σου φαίνονται δύσκολα;
Εμείς θα σου δείξουμε τη συνταγή για το ψωμάκι και βήμα βήμα τη διαδικασία για να τα φτιάξεις με φωτογραφίες που θα σε κατευθύνουν!
Τόλμησε τα λοιπόν!

κορνέ ψωμιού emamagr
Υλικά

Για τη ζύμη:
½  φλιτζάνι γάλα
½  φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
¼  φλιτζάνι ζάχαρη
1 χτυπημένο αυγό
1- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2- ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγιά
3- ½ με 4 φλιτζάνια αλεύρι


Για την επάλειψη της ζύμης: 
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας γάλα

Για να φτιάξουμε τους κώνους:
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μερικά ημίσκληρα χαρτιά (όπως αυτά που φαίνονται στη φωτογραφία). Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και τα ρολάρουμε σε σχήμα κώνου. Μπορούμε να τα σταθεροποιήσουμε με συρραπτικό για να διατηρήσουν το σχήμα τους. Στη συνέχεια, κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τυλίγουμε γύρω από τον κώνο. Περνάμε το αλουμινόχαρτο και στην εσωτερική αλλά δίνουμε βάση κυρίως  στην εξωτερική επιφάνεια.
Τα καλούπια κώνους μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και πάλι μια – δυο φορές ακόμη, απλά θα πρέπει να αλλάξουμε τα αλουμινόχαρτα για την επόμενη παρτίδα που θα κάνουμε.
κώνοι για τα ψωμάκια
Πριν περάσουμε τη ζύμη πάνω τους μπορούμε να τα λιπάνουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο για να μη κολλήσουν.

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το νερό και το γάλα (να ζεσταθεί όχι να βράσει) και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μην επηρεαστεί η μαγιά
Προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και 2 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε και πάλι
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά χωρίς να το σκεπάσουμε.

Ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι.
Όταν η ζύμη αρχίζει να καθαρίζεται από τα τοιχώματα του μπολ, το ζυμώνουμε με το χέρι πλέον για 8 λεπτά περίπου.
Αλείφουμε ένα μπολ με λίγο λάδι και βάζουμε τη ζύμη γυρνώντας την και από τις 2 μεριές για να πάρει το λάδι παντού. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί -μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο – περίπου 1 ώρα.
Ξαναζυμώνουμε μέχρι να μην έχει τις φυσαλίδες του φουσκώματος το ζυμάρι και κόβουμε σε 8 – 12 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμούμε)
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
κορνέ ψωμιού κατασκευή emamagr
Πλάθουμε κάθε κομματάκι σε «σχοινί» περίπου 25-35 εκατοστά (ανάλογα με το μέγεθος των κώνων μας)
Τυλίγουμε τα ζυμαρένια σχοινιά γύρω από τους κώνους που έχουμε πρώτα λαδώσει, ξεκινώντας από το κάτω μέρος, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, έτσι ώστε να σχηματιστεί το σχήμα κορνέ.
κορνέ ψωμιού ζυμάρι emamagr
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τα καλύπτουμε με μια πετσέτα και τα  αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
Αλείφουμε με την επάλειψη της ζύμης που ετοιμάσαμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή με σπόρους παπαρούνας ( θα βρείτε σε μαγαζιά που πουλάνε ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά)
κορνέ ψωμιού στο φούρνο emamagr
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250° για 18 έως 22 λεπτά – παρακολουθώντας τα όμως για να μην παραψηθούν!
κορνέ ψωμιού ψημένοι emamagr
Αφού γίνουν, αφήνουμε τα κρυώσουν εντελώς πριν τα βγάλουμε από τους κώνους.

Βάλτε μέσα στα κορνέ ότι τραβάει η όρεξή η δική σας και των παιδιών σας! Κασέρι, τυράκι, γαλοπούλα, σαλάμι, λίγο τυρί Philadelphia, μαρούλι και καλή όρεξη! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου