ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ



 ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ


Τι θα χρειαστείτε:
3 φλιτζάνια άσπρο λάχανο, λεπτοκομμένο
1 φλιτζάνι κόκκινο λάχανο, λεπτοκομμένο
1 φλιτζάνι τριμμένο καρότο, καλά στυμμένο
1 μεγάλο πράσινο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο μικρά κυβάκια
4 κουταλιές ψιλοκομμένο σέλερι (τα τρυφερά φύλλα μόνο)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το άσπρο μόνο
3 κουταλιές ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 κουταλάκι ξίδι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
200γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
150γραμ. μαγιονέζα, χωρίς αυγά
1 κουταλάκι μουστάρδα πικάντικη (προαιρετικά)

Διακόσμηση
3-4 κλωνάρια μαϊντανού
½ φλιτζάνια σπόροι ροδιού

Τι θα κάνετε: Ψιλοκόβετε τα λάχανα και τα βάζετε μέσα σε ένα μπολ. Τρίβετε το καρότο, το στύβετε καλά και το προσθέτετε στο λάχανο. Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι και το σέλερι, καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε μικρά κυβάκια και τα βάζετε όλα μαζί στο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύετε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα. Προσθέτετε το αλάτι, το λάδι και το ξίδι και ανακατεύετε. Ρίχνετε τα ⅔ του μείγματος στα λαχανικά και τα ανακατεύετε, για να ενωθούν. Το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού το βάζετε στο ψυγείο. Ρίχνετε τη σαλάτα σε μια φόρμα του κέικ με τρύπα, καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε δύο περίπου ώρες στο ψυγείο για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να σφίξει. Όταν πρόκειται να τη σερβίρετε, τη βγάζετε από το ψυγείο, την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Την καλύπτετε με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού, τη διακοσμούμε με σπόρους ροδιού και κλωναράκια μαϊντανού. 
πηγη


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΔΕΣΙΑ

orange-pomegranate-salad-close
Μια σαλάτα με ζουμερό πορτοκαλί και ρόδι που συνδυάζεται τέλεια με το σπανάκι και το φρέσκο δεντρολίβανο. Απολαύστε την!

Υλικά:

Για τη σάλτσα
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι από κόκκινο  κρασί ή ξύδι από λευκό κρασί
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος
1  κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​κρεμμυδάκι  ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Χτυπήστε ελαφρά το ξύσμα, το χυμό, το ξύδι, τη μουστάρδα, το βούτυρο γάλακτος και  το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το δεντρολίβανο, αλάτι  και προετοιμάζουμε στη συνεχεία  τη σαλάτα.

Για την σαλάτα
1 μεγάλο ματσάκι σπανάκι (μπορείτε να βάλετε και  μαρούλι)
3 πορτοκάλια
1 μεγάλο ρόδι
1 κρεμμύδι  κομμένο σε φέτες λεπτές
1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
Αλάτι και φρέσκο ​​πιπέρι για τη γεύση



Κόψτε το σπανάκι και κόψτε την κορυφή και κάτω από τα πορτοκάλια.  Αφαιρέστε  την φλούδα και κρατήστε όσο το δυνατόν περισσότερη  σάρκα. Κόψτε σε 1/2 χοντρές φέτες.Ρίξτε το μεγαλύτερο μέρος του ντρέσινγκ πάνω από το σπανάκι

Απλώστε το σπανάκι σε μια μεγάλη πιατέλα και τοποθετήστε τα πορτοκάλια σε  όλη τη πιατέλα. Ρίξτε παντού το  ρόδι  και φυλλαράκια από σπανάκι.Χύστε τη σάλτσα από πάνω και λίγα φυλλαράκια  δεντρολίβανο. Αλατίστε και αν θέλετε προσθέστε και πιπέρι. Καλή σας Όρεξη!




ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
Salad-pomegranate-386

Υλικά
λάχανο
καρότο
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
2 κουτ. σούπας σταφίδες
2-3 κουτ. σούπας ρόδι

Για τη βινεγκρέτ
2 κρόκοι αβγού
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Τρίβουμε το λάχανο και το καρότο και αναμειγνύουμε με τις σταφίδες και τα κουκουνάρια.
Χτυπάμε καλά στο μίξερ τους 2 κρόκους και σιγά-σιγά προσθέτουμε κατά σειρά το ελαιόλαδο, το ξίδι, το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ και προσθέτουμε τα ρόδια.

πηγη




ΣΑΛΑΤΑ ΣΑΝ ΤΟΥΡΤΑ

Μια κρύα πεντανόστιμη σαλάτα ιδανική για χριστουγεννιάτικο τραπέζι!!!

Τι χρειαζόμαστε:
4 πατάτες
4 παντζάρια
4 καρότα
4 αυγά
1 κούπα μαγιονέζα
2-3 κρεμιδάκια φρέσκα
Λίγο άνηθο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. ξύδι
1. λεμονι
Λίγο λαδι
Αλάτι - πιπέρι

Πώς το κάνουμε:
Βήμα 1
  Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις τρίβουμε σε χοντρό τριφτή, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμιδάκι, το λεμονι, το λαδι και το αλατοπιπερο. Το αφήνουμε να κρυώνει.
Βήμα 2 
 Βράζουμε τα παντζάρια, τα ξεφλουδίζουμε, τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτή, προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, το ξύδι, το λαδι και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 3
  Βράζουμε τα καρότα, τα ξεφλουδίζουμε, τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτή, προσθέτουμε το λεμονι, το λάδι και το αλάτι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 4
  Βράζουμε τα αυγά σφιχτά, τα ξεφλουδίζουμε, τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτή σε ξεχωριστά κουπάκια τα ασπράδια και τούς κροκούς (οι κροκοί θα γίνουν σαν κίτρινη σκόνη).
Βήμα 5
  Προαιρετικά βάζουμε την μαγιονέζα σε κορνέ για να την στρώνουμε πιο εύκολα
Βήμα 6
 Σε μία φόρμα ζελέ πού αναποδογυρίζει αρχίζουμε τις στρώσεις. ρίχνουμε με την σειρά : ΑΛΑΤΙ, ΠΙΠΕΡΙ, ΑΝΗΘΟ, τούς ΚΡΟΚΟΥΣ και το ΑΣΠΡΑΔΙ. Μετά μία λεπτή στρώση ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ. Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε το ΚΑΡ0ΤΟ. Μετά μία λεπτή στρώσει ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ. Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε το ΠΑΝΤΖΑΡΙ. Μετά μία λεπτή στρώσει ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ. Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε την ΠΑΤΑΤΑ.
Βήμα 7
 Βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα, αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα και σερβίρουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Διατηρείται 3-4 ημέρες στο ψυγείο.


Σαλάτα με μαρούλι, ντοματίνια και ρόδι

Υλικά

Για 2-4 άτομα

5-6 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα
1/2 χούφτα ρόκα ψιλοκομμένη
50 γραμμάρια φέτα ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
ξίδι


Εκτέλεση

Σε ξύλο κοπής κόβουμε το μαρούλι και τη ρόκα Έπειτα τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα μαζί με τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, φέτα ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ξίδι και τέλος προσθέτουμε τους σπόρους ροδιού.

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
πηγη




ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ


Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για τη σαλάτα
150 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι
1/2 ματσάκι ρόκα
6-7 καρύδια σπασμένη σε κομματάκια
1 κούπα σπόροι ροδιού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Παρμεζάνα κομμένη σε φέτες

Για τη σως
50ml ελαιόλαδο
1κουταλιά του γλυκού μέλι
1κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
2 ½ κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα
Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και κρατάμε μόνο τα φύλλα.
Πλένουμε  και καθαρίζουμε τη ρόκα και την κόβουμε σε κομμάτια των 6-7 εκ.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το σπανάκι, τη ρόκα και τα καρύδια. Αλατίζουμε ελαφρά και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε τους σπόρους ροδιού και  ραντίζουμε με τη σαλάτα.

Για τη σώς
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε τη σως πάνω από το σπανάκι τη ρόκα και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε από πάνω την τριμμένη σε φέτες παρμεζάνα και σερβίρουμε.

πηγη



ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ














Για τη σαλάτα
  • 2 ματσάκια φύλλα από παντζάρι ψιλοκομμενα
  • 1 παντζάρι βρασμένο κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 1/3 φλιτζάνι σπόρους ροδιού (περίπου 1 μέτριο ρόδι)
  • 3/4 φλιτζάνι κόκκινα σταφύλια κομμένο σε φέτες
  • 2 μανταρίνια ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 1 / 4 με 1 / 2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα πεκάν
  • 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα κράνμπερις
  • 1 μικρό μήλο ψιλοκομμένο
  • 1 φέτα ψωμί του τοστ κομμένη με κουπ πατ «αστεράκι»

Για το ντρέσινγκ

  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
  • μια πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκούμα
  • Μερικές πρέζες από ξύσμα μανταρινιού

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα
Σε μια σαλατιέρα ρίχνετε τα ψιλοκομμένα φύλλα από παντζάρι, το ολόκληρο παντζάρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας και ανακατεύετε με το ντρέσινγκ.

Αλατοπιπερώνετε. Σε ένα τηγάνι λιώστε μια μικρή ποσότητα βουτύρου και ζεσταίνετε μια φέτα ψωμί τοστ και από τις δυο μεριές μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια κόβετε τη φέτα ψωμί σε αστεράκι με κουπ πατ. Βάζετε το αστεράκι από ψωμί τοστ στην κορυφή της σαλάτας και σερβίρετε.

Για το ντρέσινγκ
Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τη σαλάτα.

πηγη



ΣΑΛΑΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙ

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι πολύ απλά και το στήσιμο θα σου πάρει μόνο λίγα λεπτά! Αυτή η σαλάτα είναι το πιο νόστιμο στολίδι του επίσημου τραπεζιού σου 
Θα χρειαστείς μόνο ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, πρασινάδα (ρόκα, βασιλικό ή ό,τι άλλο σου αρέσει), ντοματίνια και μοτσαρέλα! Ολοκληρώνεις με μια σος της επιλογής σου! 
πηγη







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου