Υλικά:
3 και ¾ φλ. (480γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 και ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα, 1 και ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 και 2/3 φλ. (300γρ) βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου, 2 φλ. (280 γρ) καστανή ζάχαρη, 1 φλ. και 2 κ.σ. (230 γρ) ζάχαρη κρυσταλλική, 2 μεγάλα αβγά, 3 βανίλιες, 450γρ σοκολάτα κουβερτούρα τουλάχιστον 60% κακάο κομμένη σε μικρά κομμάτια (ή «σταγόνες» κουβερτούρας για διευκόλυνση), λίγο αλάτι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν σε ένα μπολ κι αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα πολύ άσπρο και αφράτο μίγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθούν πρώτα στο μίγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Ρίχνουμε και τη βανίλια. Μειώνουμε την ταχύτητα στο χαμηλό και προσθέτουμε το μίγμα αλευριού έτσι ώστε μόλις να ανακατευτεί με τα άλλα υλικά (μόλις 5-10’’). Ρίχνουμε και τα κομματάκια σοκολάτας φροντίζοντας με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν στο μίγμα.
Καλύπτουμε τη ζύμη πολύ καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 24 ώρες. Μπορούμε να κρατήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο έως και 3 μέρες πριν την ψήσουμε. Για το ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C, στον αέρα. Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Παίρνουμε με το κουτάλι λίγη-λίγη ζύμη και ζυγίζουμε «μπάλες» των 50γρ, που δίνουν cookies διαμέτρου περίπου 8εκ. Τοποθετούμε τις μπάλες πολύ αραιά πάνω στη λαμαρίνα (με τουλάχιστον 8εκ απόσταση μεταξύ τους), γιατί θα απλώσουν με το ψήσιμο. Σπρώχνουμε στη ζύμη κομμάτια σοκολάτας που μπορεί να προεξέχουν, πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κάθε μπάλας με λίγο αλάτι και ψήνουμε μέχρι να γίνουν χρυσαφένια γύρω-γύρω, αλλά να είναι ακόμη μαλακά, που σημαίνει για 13-15 λεπτά περίπου.
Περιμένουμε να κρυώσουν (γιατί θα είναι πολύ μαλακά) και τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα προσεκτικά πάνω στη σχάρα του φούρνου μας (ώστε να αερίζονται κι από την κάτω πλευρά) μέχρι να κρυώσουν τελείως. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη, αλλά αφήνουμε πρώτα το ταψί να κρυώσει και χρησιμοποιούμε νέο χαρτί ψησίματος.
3 και ¾ φλ. (480γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 και ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα, 1 και ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 και 2/3 φλ. (300γρ) βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου, 2 φλ. (280 γρ) καστανή ζάχαρη, 1 φλ. και 2 κ.σ. (230 γρ) ζάχαρη κρυσταλλική, 2 μεγάλα αβγά, 3 βανίλιες, 450γρ σοκολάτα κουβερτούρα τουλάχιστον 60% κακάο κομμένη σε μικρά κομμάτια (ή «σταγόνες» κουβερτούρας για διευκόλυνση), λίγο αλάτι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν σε ένα μπολ κι αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα πολύ άσπρο και αφράτο μίγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθούν πρώτα στο μίγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Ρίχνουμε και τη βανίλια. Μειώνουμε την ταχύτητα στο χαμηλό και προσθέτουμε το μίγμα αλευριού έτσι ώστε μόλις να ανακατευτεί με τα άλλα υλικά (μόλις 5-10’’). Ρίχνουμε και τα κομματάκια σοκολάτας φροντίζοντας με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν στο μίγμα.
Καλύπτουμε τη ζύμη πολύ καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 24 ώρες. Μπορούμε να κρατήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο έως και 3 μέρες πριν την ψήσουμε. Για το ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C, στον αέρα. Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Παίρνουμε με το κουτάλι λίγη-λίγη ζύμη και ζυγίζουμε «μπάλες» των 50γρ, που δίνουν cookies διαμέτρου περίπου 8εκ. Τοποθετούμε τις μπάλες πολύ αραιά πάνω στη λαμαρίνα (με τουλάχιστον 8εκ απόσταση μεταξύ τους), γιατί θα απλώσουν με το ψήσιμο. Σπρώχνουμε στη ζύμη κομμάτια σοκολάτας που μπορεί να προεξέχουν, πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κάθε μπάλας με λίγο αλάτι και ψήνουμε μέχρι να γίνουν χρυσαφένια γύρω-γύρω, αλλά να είναι ακόμη μαλακά, που σημαίνει για 13-15 λεπτά περίπου.
Περιμένουμε να κρυώσουν (γιατί θα είναι πολύ μαλακά) και τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα προσεκτικά πάνω στη σχάρα του φούρνου μας (ώστε να αερίζονται κι από την κάτω πλευρά) μέχρι να κρυώσουν τελείως. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη, αλλά αφήνουμε πρώτα το ταψί να κρυώσει και χρησιμοποιούμε νέο χαρτί ψησίματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου